Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 20. Fábián és Sebestyén nap van.
Archívum :: Hír archívum
2013. március 9. (szombat) 13:08Szócska Miklós: emberierőforrás-stratégia készül

Nem egyszerűen a bérekről, hanem egy emberierőforrás-stratégia kidolgozásáról kezdődött egyeztetés csütörtökön az egészségügyi ágazat vezetői és a szakma között – mondta Szócska Miklós államtitkár sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A találkozón összegyűjtötték, miként lehetne a problémákat kezelni, és melyek a lehetséges kitörési irányok. Ezután március 14-ig várják a szakmai szervezetek részletesebb javaslatait.

A tervek szerint az egyeztetésekkel április közepére jutnak el addig, hogy egy emberierőforrás-keretbe ágyazva, szakmai programokkal megfeleltetve teszik meg a béremelési javaslatot - mondta Szócska Miklós, megjegyezve, hogy a következő találkozót március végére tervezik, folyamatosak lesznek az egyeztetések.

Az államtitkár elmondta, a csütörtöki - több mint kétórás - indulóbeszélgetésen a szakmai szervezetek mindannyian kiemelték, hogy a bérek rendezésekor azoknak a csoportoknak - például a diplomás ápolóknak - kell prioritást adni, amelyek az előző körben aránytalanul keveset kaptak.

Szócska Miklós emellett azt hangsúlyozta, az államtitkárságnak az is feladata, hogy a háziorvosi területen az utánpótlásgondokat megoldják, a fiatalokat Magyarországon tartsák, a külföldön élő magyar vendégmunkásokat pedig minél előbb hazahozzák. Mint kiemelte, olyan javaslatokat várnak, amelyek az egészségpolitikai problémák kezelését is lehetővé teszik.

Közölte: az egészségügyre fordítható többletforrások az idén a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának emeléséből állnak rendelkezésre. Ebből körülbelül a tavalyival megegyező, mintegy 30 milliárd forintos forrással számolnak - tette hozzá.

Szócska Miklós kiemelte, hogy a szakmai szervezetek képviselőivel az előző bérrendezések tapasztalatait is megbeszélték. Kiderült, hogy - egy felmérés szerint - az emelés 97 százalékban nem jutott el a védőnői praxisokba, hanem elakadt az önkormányzatoknál. Így most arról is tárgyaltak: az idén olyan garanciális elemeket kell beépíteni a szabályozásba, hogy ez ne történhessen meg.

Forrás: MTI/kormany.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner