Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 18. Piroska nap van.
Archívum :: Hír archívum
2011. február 22. (kedd) 15:41Európai orvosok újra készenlétbenA 2011-es évben szemtanúi lehetünk a munkaidő direktíva felülvizsgálatának. Az Európai Bizottság jelenleg a társadalmi partnerekkel konzultál az új szabályokról. A 27 tagállam 2 millió fizetésért dolgozó orvosa egyhangúlag elutasítja a kompenzációs pihenés elhalasztását, csakúgy mint a készenléti idő inaktív munkaidővé nyilvánítását.

A MUNKAIDŐ csökken Európában. 1991-ben 40,5 óráról 2010-ben 37,5 órára csökkent. Egyes szakmák nem esnek bele ebbe az átlagba. A fizetésért dolgozó orvosok 9 %-át adják azon európai munkavállalóknak, akik heti 48 óránál többet dolgoznak. Éppen ezért számukra a munkaidő direktíva felülvizsgálata alapvető fontosságú.

A Bizottság nem rejti véka alá szándékait. A munkaidő rugalmassága érdekében el akarja kerülni a status quo-t. A 2009-es korábbi kísérletek a változásra kudarcba fulladtak. A Bizottság ismét munkába lendült, és a társadalmi partnerekkel egy kettős projektről tárgyal. Ami a direktíva teljes átdolgozását jelenti. Az alapötlet a következő. A készenléti periódusok másként számítsanak, azaz nem mindig idő alapon, hanem egy egyenlőségi elv alapján. Feltéve, hogy a heti limitet nem lépik túl, határozta meg a Bizottság.

A szakszervezetek március végéig fejthetik ki véleményüket Brüsszelben. A felülvizsgálat őszig befejeződhet. Az erőteljes ellenzéket alkotnak. A vitában komoly súllyal kívánnak megszólalni.

Minden orvosi szakszervezet, mely a 2 millió európai orvost képviseli, közös álláspontot fogalmazott meg. Elvetik az inaktív készenléti idő megalkotását, és a kompenzációs pihenés elhalasztását, de elfogadják az un. „opt out- kiválás” fenntartását, ez egy mentesítés, mely lehetővé teszi, hogy a jogilag előírt 48 órás maximum felett dolgozzanak az orvosok. „Sok országban nincs elég orvos, hogy ezt a maximumot tiszteletben tudják tartani, magyarázza Dr. Claude Wetzel a FEMS elnöke. Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban az orvosok heti 80 órákat dolgoznak. Ezzel ellentétben a Skandináv országok betartják a heti 48 órát. De ott a szervezetek mások és az orvosok is jobban megfizetettek.”

Szlovén bojkott

Európa minden szögletében érzékeny téma a munkaidő kérdése. Tavaly szeptemberben kétezer szlovén orvos bojkottálta a túlmunkát, mert a kormány csökkenteni kívánta ennek díjazását. „Egyik napról a másikra egyszerűen nem dolgoztunk többet heti 48 óránál, ez bizony leírhatatlan káoszt okozott 8 napon keresztül”, emlékeztettet Dr. Bojan Popovic, ljubljanai bőrgyógyász. „Minden szolgáltatás leállt, csak a sürgősségi ellátás működött.” Ezek az orvosok sikerrel jártak. A kormány meghátrált. Dr. Popovic nem bízik a direktíva felülvizsgálatában. „Az inaktív ügyeleti idő ki van zárva. Ha egy szlovén miniszter ezt be akarja vezetni, olyan éles válaszra kell számítania, mint múlt szeptemberben”, mondja. Másfelől, a 48 órát gyakran túllépik. A biztonsági pihenőt nem tartják tiszteletben. „Kétezer orvos hiányzik a rendszerünkből, ami minden harmadikat jelenti. Nincs más választásunk, túl sokat kell dolgoznunk, összegzi a bőrgyógyász szakorvos Dr. Popovic.

Orvosi demográfia, munkaidő és jövedelem; e három dolog szorosan összefügg. Az orvosi demográfia és migráció megfigyelésére jött létre egy európai vizsgálati központ, mely a fehér köpenyesek áramlását hivatott ellenőrizni az Unión belül. Dr. Wetzel számára a kértdés létfontosságú. „sok európai országban az orvosok díjazása 10-20%-kal csökkent a gazdasági válság miatt”, jegyezte meg Strasbourgban az aneszteziológus. Mindenhol az orvosoknak többet kell dolgozniuk, eközben kevesebb juttatást kapnak. Nem fogják tudni elfogadni, hogy az európai direktíva felülvizsgálata olyan lépésekre készteti őket, amivel nem számolhattak eddig. Máskülönben a szakma még kevésbé lesz vonzó, és az orvosok számának csökkenése rosszabbodni fog.” Különösen Közép-Európában, ahol az orvosok kevesebb mint 1000 Eurót keresnek havonta.

Delphine Chardon

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner