Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 20. Fábián és Sebestyén nap van.
Archívum :: Hír archívum
2011. március 4. (péntek) 16:22FelhívásTisztelt Kollégák!

Az egészségügyben dolgozók számára sajnos nem teljesültek azon jogos elvárások, melyek az elmúlt évek elhibázott, konzekvensen az ágazatot sújtó kormányzati intézkedéseit orvosolták volna.

Tíz hónappal a kormányváltást követően nem érezzük a döntéshozók megkülönböztetett figyelmét az ágazat megmentését illetően. Humán-erőforrás katasztrófahelyzet van kialakulóba, fiatal és kevésbé fiatal orvosok tömegei hagyják el az országot , egyre több szakdolgozó követi a példájukat. A maradókra méltatlan jövedelem, növekvő munkaterhek, törvénytelenül alkalmazott túlmunka terhelés hárul Különösen fájdalmas az utolsó tétel, hiszen még sokszor a dolgozók azt a járandóságot sem kapják meg, amit a törvény szavatolna számukra. Érthetetlenül szünetel az a szakmai munka, melyet a Magyar Orvosok Szövetsége kezdeményezésére a szakminisztérium bevonásával elkezdtünk. Miután feltártuk a tömegesen előforduló jogsértések okait, elkezdtük az ezekhez vezető jogszabályi környezet módosítását. Sajnos hetek óta várjuk a minisztérium válaszát, ez idáig hiába.

Sajnos nem elég a hazai anomáliákkal küzdenünk, egy újabb , ezúttal az Európai Únió felől érkező fenyegetéssel is szembe kell nézzünk. Az Európai Parlament 2003/88/EK irányelve szavatolta és jelenleg is szavatolja az ügyeleti/készenléti munkakörben dolgozók jogát a pihenéshez. Ennek alapján ebben a munkakörben minden olyan, a munkáltató által megjelölt perc munkaviszonynak számít, amit a dolgozó teljesít, 24 óra egybefüggő munkaidő után kötelező pihenőidő jár, és 48 órában maximalizálja a kötelező heti munkaidőt. 2008-ban az Unió munkaügyi miniszterei módosították a direktívát, de ez idáig az Európai Parlament visszautasította ennek a ratifikációját. A változtatás három ponton elfogadhatatlan a számunkra. A legfontosabb módosítás az ügyelet során megkülönböztet aktív és inaktív időszakot, az utóbbit nem ismerve el munkaidőnek. Ad abszurdum egy tizenhat órás ügyelet csak 6 vagy 8 órás munkavégzésként lesz elszámova, miközben a dolgozók 16 órát töltenek a családjuktól távol, sokszor méltatlan körülmények között a munkahelyükön.

A második módosítás lényegében megszüntetné a kompenzáló pihenőidőt, lehetővé téve a 24 órát meghaladó összefüggő munkavégzést.

A harmadik módosítás megemeli a heti munkavégzés felső határát 65 órára, bizonyos feltételek mellett.

Világos, hogy a fent vázolt módosítások, főleg az első elviselhetetlen és elfogadhatatlan az egészségügyben dolgozók számára. A jelek szerint az Európai Bizottság eltökélte, hogy ebben az évben keresztülviszi az akaratát a parlamenten, ennek érdekében széles körű kampányba fogott, hivatkozva az Európát sújtó gazdasági válságra. A hivatkozási alap az, hogy az elfogadott módosítások révén az európai gazdaság rugalmasabban lesz képes reagálni a kihívásokra a munkaerőpiacon és ez javítja a versenyképességet. Az igazság evvel szemben az, hogy az Unió nem képes megbirkózni a mindenütt jelentkező egészségügyi szakemberhiánnyal és ezt a tényt a meglévő szakemberek még intenzívebb kizsákmányolásával próbálja megoldani. Az európai orvos-szervezetek közös fóruma mely két millió európai orvost reprezentál, elutasítja a változtatást, s felhívja a tagországok egészségügyi dolgozóit a nemzeti tiltakozásra.

Erre ad módot nekünk a 2011 április 9-én, Budapesten megrendezésre kerülő ETUC demonstráció. Az ETUC az európai szakszervezetek fedőszervezete, hagyományosan minden soros elnökséget adó ország fővárosában nagyszabású demonstrációt szervez, több tízezer környező országbeli munkavállaló ad nyomatékot a rendezvénynek. A délben kezdődő rendezvény kitűnő alkalom, hogy végre egyszer mi magyar orvosok is kifejezésre juttathassuk akaratunkat. A mindenkori döntéshozók tisztába vannak avval, hogy ez idáig képtelenek voltunk összefogva nyomást gyakorolni rájuk, tartozzanak a politikai paletta bármely részéhez is. Ez mérhető le a jelenlegi egészségpolitikából is. Ha ezen nem változtatunk, akkor nem várható egyhamar javulás a helyzetünket illetően és nem marad más lehetőség, mint a kivándorlás, vagy a magunk kizsigerelése révén a másod-harmad-sokadik munkahely felvállalása a megélhetés biztosítására.

Ezért minden felelősen gondolkodó, magáért, a környezetéért, a magyar egészségügyért tenni akaró és tudó kollégát 2011. április 9-én, szombaton déli 12 órakor várunk a Hősök Terén. Tiltakozzunk közösen az Európai Munkaidő direktíva tervezett revíziója és a megalázó jelenlegi élet és munkakörülményeink miatt.

Kérem a részvételi szándékot jelezni a 20/2155985 telefonszámon illetve a mosz@mok.hu mail-on

A helyszínen az első 300 megjelenő kék színű, MOSZ logóval ellátott széldzsekit kap ajándékba.

Dr. Bélteczki János MOSZ elnök

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner