Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. május 22. Júlia és Rita nap van.
Archívum :: Hír archívum
2010. március 23. (kedd) 12:20Három királyfi, három királylányMindannyiunk hivatása, hogy fölneveljük a következő generációt! – hangsúlyozta Pálinkás József a Népesedési Kerekasztal megalakulása alkalmából. Az MTA elnöke a közgondolkodás befolyásolására képes erők összefogását sürgette annak érdekében, hogy a tervezett, kívánt gyermekek minden családban megszülethessenek.

Az MTA elnöke kijelentette: az ország egyik legnagyobb problémájának tartja a demográfiai helyzetet még akkor is, ha tudjuk, hogy a népességcsökkenés Európa számos országát érinti, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a gyermekvállalás a családok legintimebb ügye, amelybe az államnak nem lehet beleszólása. Tisztában kell lennünk ugyanakkor azzal is, hogy a biológia törvényei értelmében az a faj, amely nem képes a reprodukcióra, kihal. S ez alól az ember sem kivétel. Meg kell értenünk tehát, milyen okok vezetnek a népességcsökkenéshez, és milyen eszközökkel érhetjük el, hogy a kívánt gyermekek meg is szülessenek. Az MTA elnöke támogatásáról biztosította a Népesedési Kerekasztal munkáját.

A Népesedési Kerekasztal alapító nyilatkozatából

A Népesedési Kerekasztal célja olyan széleskörű társadalmi együttműködés megalapozása, amely folyamatosan napirenden tartja a demográfiai helyzet kérdését és ajánlásokat fogalmaz meg az annak javítását elősegítő intézkedésekre.

A kerekasztal munkájában résztvevő szervezetek képviselőinek meggyőződése, hogy a ma születő gyermekek a jövő zálogai, hiszen ők jövőbeli munkavállalók, jövőbeli hozzájárulásuk a nemzeti jóléthez mind a gyermekeseknek, mind a gyermekteleneknek jövőbeli előnyökkel jár. Természetesen a családok legbensőbb magánügye az, hogy hány gyermeket vállalnak. Ebbe az államnak nincs joga beleszólni. Ugyanakkor minden felmérés azt bizonyítja, hogy a megszületett gyermekek száma lényegesen kisebb annál, mint amit a fiatalok, illetve az induló családok terveztek. Ezért legitim kormányzati és társadalmi cél annak elősegítése, hogy a családok által kívánt, tervezett gyermekek valóban megszülessenek. Következésképpen meg kell keresni és meg kell szüntetni azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják a szándékok elérését.

A kerekasztal résztvevői nem kész megoldásokat várnakk az államtól, hanem párbeszédben szeretnék kiérlelni, felvázolni, próba alá vetni azokat a javaslatokat, melyek megvalósulása hozzájárulhat ahhoz, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek.

A Népesedési Kerekasztal 2009. november 11-én tartotta alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémián. A munkában részt vevő szakmai, szakpolitikai és civil szervezetek, egyházak, munkaadói és munkavállalói szervezetek, valamint a parlamenti pártok képviselői olyan szabályozások kidolgozásához kívánnak hozzájárulni, amely enyhíti a gyerekeket nevelő családok terheit és segít összeegyeztetni a gyermekneveléssel kapcsolatos és a munkahelyi kötelezettségeket.

– Pelenkázz, tovább élsz! – ajánlotta a férfiak figyelmébe egy uniós felmérés eredményétKopp Mária, egyetemi tanár, a SE-MTA Mentális Egészségtudományok Társult Kutatócsoport vezetője, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese, a Népesedési Kerekasztal kezdeményezője. A tanulmány szerint a kisgyermekükkel szoros kapcsolatot ápoló apák négyszer nagyobb eséllyel érik meg 69. évüket, mint azok a társaik, akiknek nincs gyermekük, vagy nem veszik ki részüket a gyermek gondozásából. A professzor asszony a -3,1%-os, Európában a negatív rekordok körébe tartozó magyar népesedési (pontosabban népességfogyási) mutatóra utalva sorolta azokat az intézkedéseket, amelyek véleménye szerint javíthatják a családok gyermekvállalási hajlandóságát. Ilyen a nők részmunkaidős foglalkoztatásának jelentős növelése a mai 4% körüli értékről az Európa egyes államaiban mért 40% irányába vagy a lakástámogatási és az adórendszer olyan átalakítása, ahol a kedvezményezettek a gyermekes családok. Kopp Mária elmondta: a Népesedési Kerekasztal a tervek szerint nyolc munkacsoportban kezdeményez párbeszédet: a családtámogatási rendszerekről, a család és a munka összehangolásáról, a férfiak és a nők családon belüli szerepmodelljeiről, az otthonteremtés feltételrendszeréről, a gyermekek esélyegyenlőségéről, a társadalom- és egészségbiztosításról, a párkapcsolati problémákról és végül, de nem utolsó sorban a társadalmi légkör, a közbeszéd alakulásáról.

Ma Magyarországon a tervezett gyermekeknek csak a 30%-a születik meg – ismertette az „Életünk fordulópontjai” című felmérés eredményét Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója. További intő jel, hogy egyre nő a 30-as éveikben járó nők gyermektelensége – tette hozzá a kutató. Ez a trend csakis a családokat támogató társadalompolitikával fordítható meg, amely nem utalja a problémát a hálószobákba, hanem az okok feltárásával, és a lehetőségek megteremtésével hozzájárul ahhoz, hogy a tervezett gyerekek meg is szülessenek.

A népesedésnek a magyar államigazgatásban nincs önálló szervezete, ezért is fontos, hogy az MTA felvállalta ezt az ügyet – emelte ki Kopp professzor, aki „Három királyfi, három királylány!” mottóval mozgalmat indított abban a reményben, hogy közismert személyiségek példáján keresztül mutassa meg, senkinek nem kell lemondani a gyermekvállalásról azért, hogy munkáját teljes értékűen végezhesse.

Vissza
mobi11 - 2012. március 9. 19:32
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner