Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 26. Géza nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2010. október 12. (kedd) 16:02Egész Európa tiltakozik: Ne a dolgozó fizessen a válságért! Magyarországtól Portugáliáig és Litvániától Ciprusig az egész kontinensen átívelő tüntetés-sorzottal tiltakoztak szerdán szakszervezetek a szerte Európában tervezett vagy bevezetett kormányzati megszorítások ellen. A demonstráción a LIGA Szakszervezetek is képviseltette magát.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezésére meghirdetett demonstrációk fő üzenete szerint a kormányok a dolgozókkal kívánják megfizettetni a válság árát. A világméretű recesszió munkahelyek millióit semmisítette meg, a megszorító politika miatt pedig ismét tömegesen szűnhetnek meg állások, és tovább mélyülhetnek a társadalmi problémák - hangoztatták a szónokok, akik szerint nagyobb részt kell vállalnia a stabilizációból a válság kirobbanásáért felelősnek tartott pénzügyi szektornak.

A megmozdulás központi helyszíne Brüsszel volt. Az Európai Unió végrehajtó szervének, az Európai Bizottságnak (EB) otthont adó belga fővárosban a kétezres évek eleje óta a legnagyobb szakszervezeti tiltakozó akciót rendezték. A szervezők szerint 30 országból több mint 100 ezren vettek részt a háromórás felvonuláson, amelyet az EB pénzügyi szigort fokozó javaslatainak bejelentéséhez időzítettek.

Sok tüntető az üzletembereket karikírozó öltözékben vagy táblával jelent meg. Több felirat szólt a "spekulánsok európai uniója" és a vállalati visszaélések ellen is. A megmozdulások döntő többsége békésen zajlott le, a rendőrségnek csupán néhány helyen kellett beavatkoznia.

Dublinban, az ír fővárosban letartóztattak egy férfit, aki eltorlaszolta a parlament bejáratát egy betonkeverővel, amelyen a "Toxic Bank Anglo" feliratot helyzete el, utalva az összeomlás előtti utolsó pillanatban államosított, tízmilliárd eurós nagyságrendű közpénzinjekciót igénylő Anglo Irish Bankra.


Vilniusban, Litvánia fővárosban engedély nélkül tartottak demonstrációt, amelyen négyszázan vettek részt.

Spanyolországban egész napos, általános sztrájkot tartottak szerdán, Szlovéniában folytatták a közszolgálati dolgozók két napja kezdett munkabeszüntetését.

Görögországban a kórházi dolgozók 24 órás sztrájkot kezdtek, országszerte fennakadások voltak a vasúti közlekedésben az ágazatban dolgozók munkabeszüntetése miatt, a fővárosban pedig órákra megbénult a metró- és a villamoshálózat sztrájk miatt.

Spanyolországban nyolc éve először tartottak országos sztrájkot. A szakszervezetek szerint 10 millió ember, a munkavállalók több mint 50 százaléka tiltakozott munkabeszüntetéssel a megszorítások ellen. A kormány szerint a közszolgálati dolgozók kevesebb mint 10 százaléka sztrájkolt, és a fővárosban, Madridban a közlekedési dolgozók alig 20 százaléka csatlakozott az akcióhoz.

Varsóban a szervezők szerint több ezren tüntettek a kormányzati negyedben, a munkahelyeket védő és a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve. Szlovéniában is ezrek sztrájkoltak, már harmadik napja, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók bérének tervezett befagyasztása miatt.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner